2019 m. gegužės 9 d., ketvirtadienis

Projektas-kelionė Vilnius-Nica

„Čiurlioniukų“ baletas Nicoje‘ 2018
Tęsiant Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos ir Prancūzų instituto Lietuvoje bendradarbiavimą,  prasidėjusio ERASMUS+ (2014-2016 m.) projekto dėka, kurio pagrindinis tikslas – parengti mokytojus turinčius kalbos ir metodines kompetencijas  integruoti prancūzų kalbą į mokomuosius dalykus (istoriją, baletą ir informatiką) bei stiprinant šių frankofoniškų institucijų ryšius įvairiais projektais ir susitikimais, šiuo projektu –pažintine kelione – buvo siekiama užmegzti glaudžius bendrystės ir mainų ryšius su Prancūzijos muzikos akademija bei naujais partneriais, Frnacofonia universitetu.
Šio bendradarbiavimo dėka spalio 29 –lapkričio 2 dienomis, dešimt 7-8 klasių baleto skyriaus mokinių kartu su prancūzų kalbos mokytoja Jurgita Kimbirauskiene pirmą kartą mokyklos istorijoje išvyko į pažintinę, edukacinę ir mokomąją kelionę Nicoje.

Viešnagės metu mokiniai patobulino savo prancūzų kalbos žinias kursuose,  jas pritaikė čia pat juos supančioje prancūzakalbėje aplinkoje, susipažino su Žydrosios pakrantės (Cote d'Azur) regiono apylinkėmis- aplankė Monako kunigaikštystė, Villefranche-sur-mer miestelį, kartu su Francofonia direktoriumi Yann Librati tyrinėjo Nice senamiestį, susipažino su jo istorija, o svarbiausią kelionės tikslą-susipažinti su menų mokyklą-įgyvendino jau antrąją viešnagės dieną.
Pirmąja dieną įveikę ilgą kelią oru iki Nicos ir vėlai vakare susitikę su mokymų koordinatoriu Julian ir priimančiomis šeimomis išsiskirstėme poilsiui.
Pailsėję ir kupini smalsumo bei truputį nedrąsūs pradėjome naujų įspūdžių ir pažinčių nuotykį Nicoje.
Ryte suskirstyti pagal kalbos vartojimo lygius, mokiniai kartu su italų ir rumunų mokiniais mokėsi tobulino savo prancūzų kalbos žinias. Grupių mokytojai kartu su mokymų organizatoriais susipažino prie kavos puodelio ir aptarė  viešnagės programą.
Kartu draugiškai papietavę apsilankėme Nicos muziejuje, o vėliau turėjome susipažinti su Nica ir jos senamiesčiu, tik deja užklupus vienintelei liūčiai metuose, vieną akimi pasigrožėję šėlstančia viduržiemio jūra bei prabėgę Anglų Promenade ir sušlapę iki paskutinio siūlelio, deja, turėjome skubėti namo.





Antroji viešnagės po rytinių kalbos kursų diena buvo paskirta apsilankymui į Nicos muzikos konservatorijoje*. (Conservatoire à Rayonnement Régional - Pierre Cochereau) , kurioje vaikai nuo  pačio mažiausio iki didžiausio, mokosi ir tobulina dailės, teatro ir muzikos žinias, mokosi groti ne tik klasikiniais, bet ir senoviniais, baroko epochos instrumentais, klavesinu. Mokiniai turėjo galimybę susipažinti su konservatorija, sudalyvauti baleto pamokoje ir patys prisistatyti ir parodyti ką moka. 7 klasės mokinė, Gabrielė Šinkūnaitė ir 8 klasės mergaičių ketvertukas pašokio savo šokio interpretacijas pagal prancūzišką Edith Piaf melodiją ir lietuviško folkloro motyvus. Konservatorijos baleto mokytoja žavėjosi Gabrielės plastiškumu ir emocijų išraišką šokant. Susitikimas praėjo puikiai, mokytoja kartu su konservatorijos  bei merijos atstovais aptarė galimo bendradarbiavimo gaires ir galimybes.




Trečioji diena buvo skirta ekskursijai į nedidelį pajūrio miestelį,  Villefranche-sur-mer, esantį tarp Nicos ir Monako, ant Viduržemio jūros pakrantės. Mokiniai turėjo progą pabendrauti su savo bendraamžiais iš Italijos ir Rumunijos.













Ketvirtą dieną važiavome aplankyti Monako kunigaikštystės**, kuri garsėja savo Formulė 1 trasa, vilomis, jachtomis, prabangiais automobiliais ir Karalių rūmais ant jūros kranto. Mokiniai aplankė Okeanijos muziejų (Musée océanographique), Monako princo rūmai (Le Palais des Princes de Monaco), drąsiausi pasilinksmino atrakcionų parke.




Pilni įspūdžių, geros nuotaikos, penktadienį atskridome į Vilnių su Viltimi dar kartą sugrįžti į Žydrąją pakranatę!!!

*Daugiau apie konservatoriją: http://www.crr-nice.org/
Pendant les vacances d‘automne nous avons volé a Nice avec une professeur de français. J'ai vécu dans une famille d‘accueil. La femme au foyer a cuisine des plats très savoureux. J‘ai surtout apprécié mon voyage à Monaco et musée Océanographique.
Angelina, 7 kl.
Pendant les vacances d‘automne j‘ai vraiment apprécié le voyage surtout à Monaco. J‘ai vraiment aimé le professeur de français et le repas français. J‘ai aimé acheté les souvenirs et vêtements.
Patricija, 7 kl.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

    Kovo 13 dieną Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje įvyko Muzikos ir Dailės festivalis "Miniatiūra", kuriame dalyvavo...