2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės fortepijoninių kūrinių koncertas

2016 metų kovo 10 dieną mokyklos Beatričės salėje skambėjo kompozitorės Nijoles Sinkevičiūtės fortepijoninė muzika, atliekama mokyklos bendrojo fortepijono skyriaus mokinių. Renginio vedėja tapo atvykusi į koncertą pati kompozitorė.
Koncerto pradžioje kompozitorė, kalbėdama apie savo kūrybinį kelią, įvardijo tris svarbiausiuosius savo  mokytojus. Pirmasis buvo  kompozitorės Tėvelis, žymus chorvedys ir muzikos mylėtojas, jau vaikystėje išugdęs didžiulį dukters susidomėjimą lietuvių liaudies dainomis bei chorine muzika. Antrasis mokytojas, išmokęs ją kompozicijos amato,  yra Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos dėstytojas Algimantas Kubiliūnas. Trečioji mokytoja, nuolat įkvepianti ir skatinanti gilintis, ieškoti yra pati lietuvių liaudies daina.
Koncerto pradžioje skambėjo fortepijoninių pjesių ciklas "Gama", smagiai ir originaliai pasakojantis apie gamos garsus, nuspavinantis kiekvieną iš jų tam tikru muzikiniu charakteriu. Tai pjesės : "Gama", "Sol-sol-sol", "Fa dainuoja chore", "Liūdnoji Mi", "Re žygiuoja į karą", "Si kalnuose", "La abejoja", ir "Do visados teisi". Pjeses skambino mūsų mažieji: Liepa Lingytė, Giedra Julija Tutkutė, Julija Marija Smirnovaitė, Avija Voitovič, Izabelė Prašmantaitė, Paulina Rugilė Pociūtė, Elzė Lipnickaitė, Diana Cicėnaitė, Beatričė Novikevičiūtė. 
Toliau girdėjome pjeses iš fortepijoninių pjesių rinkinio "Mozaika". "Kreivą polką" nuotaikingai atliko Pijus Česaitis. Jautriai ir sukauptai Ieva Marija Daugirdaitė skambino "Lopšinę". Roberta Vaičiūtė nepabijojo koncertui pasirinkti pjesės "Sapnas su košmaru". O Ūla Trušytė kūrė "Įtartino tipo" paveikslą. Pjesę "Liūtas" skambino Skirmantė Vaičiūtė. Nostalgišką kūrinėlį "Gaila" atliko Petras Mickūnas. O visą "Mozaikos" kūrinių paradą vainikavo pjesė "Padūktinis!", kurios siautulingą ir vikrų charakterį puikiai atskleidusi Lukrecija Stonkutė, ją  paskambino net du kartus! Antrąjį kartą prie smagių šūksnių prisijungė ir visa koncerto auditorija.
Fortepijoninių pjesių ciklą "12 lietuviškų" ( koncerte skambėjo 8 šio ciklo pjesės)  pradėjo Dominykas Paškevič, atlikdamas dainą "Aušta aušrelė". Antrąją ciklo dainą "Žaliam berže gegulė" paskambino pati kūrinio autorė. Viktorija Valančauskaitė atliko dvi pjeses: "Unčių tupi trys pulkeliai" ir "Oi ta ta, buvo anyta". Toliau skambėjo "Vakarinė žvaigždelė" (skambino Mykolas Ignatavičius) bei "Vėlus vakarėlis" (atliko Beatričė Švilpaitė). Paskutinis koncerte skambėjęs kūrinys buvo pjesė "Per tamsią naktelę", kurį atliko Jonas Žilys.   
Kompozitorė ne tik taikliai ir betarpiškai pristatė kiekvieną savo kūrinį, bet taip pat  pati skambino fortepijonu, diriguodama smagiai nusiteikusiems jauniesiems artistams, jų tėveliams, mokytojams bei visiems klausytojams. Nijolė Sinkevičiūtė inicijavo kelių savo sukurtų lietuvių liaudies dainų dainavimą, išdalindama publikai dainų žodžius. Po to šias dainas skambino mūsų moksleiviai. Jaunieji muzikantai turėjo galimybę užduoti kompozitorei jiems rūpimus klausimus ir sulaukti šmaikštaus bei kartais visai netikėto atsakymo. Renginiu buvo patenkinti visi jame dalyvavusieji. Jaunieji atlikėjai susipažino su jiems nauja muzika, pamatė kompozitorę ir su ja pabendravo. Kompozitorę Nijolę Sinkevičiūtę palankiai nuteikė kūrybingas ir nuoširdus mokinių skambinimas. Na, o koncerto klausytojai taip pat skirstėsi kupini malonių įspūdžių, šypsodamiesi, kalbėdamiesi ir niūniuodami koncerte skambėjusias lietuvių liaudies dainas.
Kompozitorė padėkojo mokinius koncertui paruošusiems mokytojams Jelizavetai Atamalian, Vilijai Geležiūtei, Dovilei Grušnienei, Eugenijai Jelesinai, Vaivai Kapčiuvienei, Janinai Karalienei, Jurgitai Kazakevičiūtei, Virginijai Mikailienei, Vidai Prekerytei, Neringai Puišytei, Raimondai Savickienei, Eugenijui Žarskui.
Džiugi žinia pasiekė Nijolės Sinkevičiūtės muzikos mylėtojus - kompozitorė  padovanojo tik ką sukurtos ir išleistos   "Intervalų siuitos" gaidas. Belieka laukti šių kūrinių atlikimo ir naujų, įdomių susitikimų!


2 komentarai:

  1. Ačiū Janinai Karalienei už gražų renginio pristatymą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Janinai Karalienei už gražų renginio pristatymą.

    AtsakytiPanaikinti

    Kovo 13 dieną Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje įvyko Muzikos ir Dailės festivalis "Miniatiūra", kuriame dalyvavo...